Polita de asigurare RCA (Raspundere Civila Auto) este un contract intre posesorul unui autovehicul si o firma autorizata ce are ca scop despagubirea tertilor prejudiciati in urma unui accident auto produs din vina asiguratului.
Aceasta asigurare este obligatorie, conform legislatiei in vigoare, si se incheie pentru toate autovehiculele inmatriculate in Romania.

RCA-ul face referire si poate despagubi in caz de: daune asupra autovehiculelor, vatamari corporale sau decese, alte prejudicii aduse proprietatilor. Acest tip de asigurare nu protejeaza autovehiculul asiguratului, ci doar pe cel al tertilor inplicati in incident. Asigurarea de raspundere civila auto are ca scop unic despagubirea celui afectat, indiferent de situatia materiala si posibilitatile persoanei care a produs accidentul, protejand-o astfel de raspunderea civila in cazul producerii unui accident.

Polita de asigurare RCA este favorabila, din acest punct de vedere, ambelor parti implicate in eveniment. Chiar daca soferul autovehicului, care a produs accidentul, nu este posesorul acelui autovehicul, compania de asigurari incepe demersurile astfel incat RCA-ul sa isi urmeze cursul, respectand pasii stipulati in contract.

Asigurarea de raspundere civila auto se incheie pentru o anumita perioada prestabilita, de regula 12 luni, insa se poate incheia si pentru 6 luni sau pentru o luna, in ultimul caz, numai pentru obtinerea numerelor provizorii, in cazul in care posesorul autovehiculului are un certificat provizoriu de circulatie.

Asigurarea de raspundere civila auto se incheie contra unei sume, denumita prima de asigurare, fiind singura asigurare auto obligatorie impusa de statul roman. Cuantumul primei de asigurare este influentat de mai multi factori, precum varsta persoanei asigurate, aria geografica de domiciliu, daca este vorba de persoana fizica ori juridica, vechimea in trafic, capacitate cilindrica, dar si de numarul de accidente provocate anterior, cu cat perioada in care nu s-au provocat accidente e mai mare, cu atat suma scazand mai mult.

In momentul in care se incheie o astfel de polita de asigurare RCA, in mod automat se incheie si o polita Carte Verde ce este necesara in momentul in care autovehiculul circula in strainatate, fiind echivalentul asigurarii RCA in afara tarii. Pentru autovehiculele inmatriculate in strainatate care nu au o polita Carte Verde valabila in Romania, exceptie facand cele inmatriculate in Andorra, Elvetia, Croatia si in Spatiul Economic European, nu se poate incheia o asigurare RCA. Pentru autovehiculele mentionate anterior se elibereaza, de catre asiguratorii RCA mandatati de BAAR, un certificat de asigurare de frontiera.

Pentru incheierea unei polite de asigurare RCA trebuie indeplinite aceste conditii:

  1. autovehiculul trebuie sa fie inmatriculat in Romania sau supus inmatricularii ori inregistrat in Romania;
  2. asigurarea se poate face doar pe numele posesorului autovehicului; este valabil si in cazul masinilor achizitionate prin leasing;
  3. detinerea si prezentarea urmatoarelor documente ale autovehiculului: carte de identitate, certificat de inmatriculare, document ce atesta dreptul de proprietate al persoanei ce inmatriculeaza autovehiculul.

Mai multe informatii despre asigurarile RCA si factorii care influenteaza cuantumul primei de asigurare, puteti gasi aici.