Consumul de carburant al unei masini poate fi influentat foarte mult atat in functie de stilul de condus al unui sofer, cat si in functie de unele aspecte de natura tehnica. Doua masini identice fabricate de acelasi producator care sunt echipate cu aceleasi motoare pot avea consumuri mult diferite in functie de aceste criterii: stilul soferului de a conduce si partea tehnica!

Legat de stilul de conducere al soferului merita sa amintim ca accelerarea brusca urmata de franarea puternica va creste consumul de carburant foarte mult. Prin urmare, atunci cand te afli in trafic trebuie sa incerci sa anticipezi situatiile in care vei fi nevoit sa reduci viteza ori sa opresti, iar in acest caz poti folosi frana de motor situatie in care consumul va fi zero la masinile de generatie mai noua. De asemenea, mersul constant scade consumul de carburant pentru ca motorul nu trebuie sa depuna un efort suplimentar pentru a misca de pe loc intreaga greutate a autovehiculului incluzand pe cea a pasagerilor si a bagajelor.

Referitor la greutatea masinii trebuie mentionat ca un sofer care depoziteaza diverse lucruri in masina poate avea un consum de carburant mult mai mare. Spre exemplu, un drum de 100 kilometri facut cu masina plina de bagaje si oameni va inseamna un consum mai mare decat acelasi drum facut doar de sofer, singur, fara bagaje. Altfel spus, kilogramele in plus solicita motorul, iar consumul este direct proportional. Prin urmare, asigura-te ca nu ai lucruri depozitate in masina ce nu iti sunt necesare.

Anvelopele masinii sunt un alt aspect ce trebuie avut in vedere daca iti doresti un consum optim de carburant. Presiunea scazuta in anvelope inseamna o rezistenta crescuta la inaintare, astfel ca motorul este solicitat suplimentar, iar pentru a face fata va consuma mai mult carburant. In cazul in care vei depasi presiunea in anvelope recomandata de producator trebuie sa stii ca te expui unor riscuri foarte mari cum ar fi explozia unei anvelope. Prin urmare, pentru a obtine un consum mai mic de carburant este obligatoriu sa respecti presiunea recomandata de catre producator verificand periodic acest lucru la o vulcanizare.