In situatia in care iti doresti sa ridici o noua constructie sau sa proiectezi si sa executi o retea de apa, canalizare si asa mai departe, este necesar de realizat o ridicare topo. Aceasta are scopul de a verifica si confirma configuratia unui anumit teren. Pentru a intelege mai usor trebuie mentionat ca topografia este o stiinta care se ocupa cu redarea grafica a unor elemente ce se afla in teren, iar aceste ridicari topografice sunt impartite la randul lor in mai multe categorii care vor fi explicate foarte succint in cele ce urmeaza.

Una dintre aceste categorii este numita ridicare topo planimetrica situatie in care se analizeaza proiectia unor puncte in plan. Mai exista si ridicare topo nivelitica unde se urmareste proiectia unor puncte pe verticala si a treia categorie se numeste ridicare topo combinata unde – dupa cum numele sugereaza foarte evident – se combina scopurilor celor doua categorii si se urmareste proiectia unor puncte atat in plan, cat si pe verticala.

Aceste ridicari topografice reprezinta un prim pas pe care orice persoana ce doreste sa obtina un aviz pentru o noua constructie trebuie sa il indeplineasca. De asemenea, in situatia diametral opusa in care se vrea demolarea unei constructii deja existente o ridicare topo este la fel de necesara. Aceasta analizeaza practic terenul si ii descopera configuratia. Contractele de concesionare sau scoaterea unui teren agricol din acest circuit necesita, la fel ca situatiile mai sus amintite, indeplinirea acestui pas.

In cadrul unei ridicari topografice trebuie indeplinite mai multe etape care presupun atat munca in birou, cat si munca de masurare pe teren. De asemenea, se compara date existente cu cele preluate de la fata locului si se intocmesc rapoarte si planuri pentru ridicari topografice. Fiind o actiune ce presupune o anumita perioada de lucru, proprietarul sau constructorul care doreste sa demoleze ori sa ridice o noua cladire trebuie sa aiba in vedere obtinerea unei ridicari topografice din timp pentru a nu intarzia sau stagna lucrarile.

Indeplineste unul dintre pasii de baza din constructia unei noi cladiri alegand o echipa de experti in acest domeniu. Ridicarile topografice sunt importante fie ca vrei sa ridici un obiectiv, sa-l demolezi, sa construiesti o retea de curent, gaz, canalizare si asa mai departe. Configuratia terenului trebuie masurata si avuta in vedere. De asemenea, una dintre etapele acestui procedeu presupune obtinerea datelor deja existente din arhiva si compararea cu cele recent obtinute.

La fel ca si studiile geotehnice, care sunt realizate de ingineri geotehnisti specializati, proiectul de constructie, realizat ingineri constructori, certificate energetice, realizate de evaluatori specializati, alaturi de alte studii si documente, si ridicarile topografice trebuie sa fie realizate de ingineri constructori, specializati in topografie si in realizarea studiilor topo. Alaturi de documentele si studiile mentionate, dar si multe altele, ridicarile topografice fac parte din documentatia cladirii si trebuie sa o insoteasca pe toata perioada de exploatare a acesteia.